Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
03.10.2018  

Obisk veleposlanika Andreja Slapničarja v Bordeauxu

Pariz, 3. oktober 2018 - Veleposlanik Andrej Slapničar je 2. oktobra obiskal metropolo Bordeaux, glavno mesto regije Novuelle Aquitaine. Sprejel ga je župan in bivši predsednik francoske vlade Alain Juppé, s katerim sta največ pozornosti v pogovoru namenila pomembnosti evropske dimenzije sodelovanja.

Program obiska je vključeval tudi pogovor s podpredsednico regionalnega sveta, pristojno za evropske in mednarodne zadeve, Isabelle Boudineau, ki je veleposlaniku podrobneje predstavila regijo, ter s predsednikom regionalnega Združenja delodajalcev Medef Nouvelle Aquitaine Christophom Fauvelom o gospodarskih priložnostih. 

Veleposlanik se je srečal tudi z vodstvom vinskega muzeja La Cité du Vin, ki je edinstveni tovrstni sodobni muzej svetovnih razsežnosti in zgodbo vina prikazuje skozi dimenzije zgodovine, kulturne dediščine in civilizacije. V muzeju se uspešno predstavljajo tudi slovenska vina.

Dan v regiji je veleposlanik Andrej Slapničar zaključil s posebno konferenco v "Maison de l'Europe Bordeaux" z naslovom Prihodnost EU skozi pogled Slovenije, ki so se je udeležili tudi študenti iz regije. Poleg slovenskega pogleda na prihodnost EU jih je zanimalo tudi izvajanje Erasmus programa v Sloveniji ter gospodarska situacija. Konferenca je bila tudi priložnost za srečanje s častnimi konzuli evropskih držav v Bordeauxu.

Srečanje z Alainom Juppéjem (Foto: Thomas Sanson)                       Srečanje z Isabelle Boudineau

Začetek konference                                                             Veleposlanik je predstavil pogled Slovenije na prihodnost EU

      

Udeleženci konference so poskusili tudi slovensko potico.     V La Cité du Vin se uspešno predstavljajo tudi slovenska vina.

     

Srečanje z vodjo marketinga vinskega muzeja La Cité du Vin