Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
18.09.2018  

Obeležitev Svetovnega dneva čebel na Ministrstvu za kmetijstvo in prehrano Francije ob Dnevih evropske kulturne dediščine

Francija je bila ena prvih držav članic EU, ki je podprla slovensko pobudo obeležitve 20. maja kot Svetovnega dneva čebel. Finalni dogodek prve obeležitve Svetovnega dneva čebel je zato tudi potekal na francoskem Ministrstvu za kmetijstvo in prehrano.

V simboličnem pomenu je bil za svečano srečanje veleposlanika Andreja Slapničarja z ministrom Stéphane Travert-jem izbran 15. september ob priliki Dnevov evropske kulturne dediščine (Journées européennes du patrimoine). Namreč tedaj se vrata čudovitega vrta znotraj francoskega ministrstva za kmetijstvo in prehrano, znanega tudi po lastnih čebeljih panjih, iz  katerih pridobivajo "ministrski med" MIAM (le Miel Issu des Abeilles du Ministère), odprejo splošni javnosti.

Ob predaji panjskih končnic, namenjenih za čebelnjak  francoskega ministrstva za kmetijstvo in prehrano, je veleposlanik Slapničar ministru Travert-ju in prisotnim čebelarjem predstavil vlogo čebel in panjskih končnic v kulturni dediščini slovenskega naroda.

Veleposlanik Slapničar je srečanje izkoristil tudi za predajo poslovilnega pisma kmetijskega ministra Židana in obvestil o novoimenovani kmetijski ministrici dr. Aleksandri Pivec. Sogovornika sta izmenjala glede aktualnih tem Skupne kmetijske politike in priprave reformnih ukrepov francoskega kmetijstva.

Prisotnim številnim obiskovalcem ministrstva je bilo ob tej slavnostni priložnosti razdeljeno promocijsko gradivo Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o obeležitvi 20. maja kot Svetovnega dneva čebel.

 

Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr            

 

Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr                  Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr

 

Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr                   Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr

 

Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr                  Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr

 

                                                                           Foto : Pascal Xicluna/agriculture.gouv.fr