Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
21.06.2018  

Obisk v čebelnjaku v Jardin de Luxembourg

Za zaključek praznovanja 20. maja – Svetovnega dneva čebel, je veleposlanik Slapničar 20. junija s predsednico Skupine slovensko-francoskega prijateljstva v Senatu, senatorko Colette Melot obiskal Šolo čebelarstva v Jardin du Luxembourg, velikem pariškem parku, ki pripada Senatu. Senatorji in delegacija veleposlaništva so bili deležni prave učne ure o življenju v panju in pridelavi medu. Ob tej priliki je veleposlanik Slapničar predsedniku Čebelarskega združenja predal dve tradicionalni slovenski panjski končnici.

Ob prihodu v Jardin de Luxembourg v sredo, 20. junija, je veleposlanika Slapničarja s soprogo in gospodarsko svetovalko Jano Bajec Povše čakalo presenečenje. Namesto kratke slovesne predaje dveh panjskih končnic predsedniku Čebelarskega združenja in fotografiranjem pred šolskim čebelnjakom, so delegacijo preoblekli v popolno čebelarsko opremo, škornje in zamrežene klobuke, in jo popeljali v notranjost čebelnjaka, ter priredili predavanje o čebelah z demonstracijo življenja v panju in pridelavo čebelarskih pridelkov.

Šola čebelarstva je bila v parku Luxembourg ustanovljena že daljnega 1856 z namenom modernizirati to kmetijsko panogo. Francoski čebelarji, ki jih zelo skrbi za prihodnost čebel, saj jim družine množično umirajo, so navdušeni nad pobudo Slovenije o proglasitvi Svetovnega dneva čebel. Junija 2010 so organizirali študijsko potovanje v Slovenijo, o čemer so objavili poročilo v glasilu francoskih čebelarjev. Idejo za potovanje jim je dala potujoča razstava radovljiškega muzeja panjskih končnic, ki jo je slovensko veleposlaništvo poleti 2007 organiziralo prav v parku Luxembourg in jo je videlo več kot 5000 obiskovalcev.

Obisk Šole čebelarstva v parku Luksemburg je uspešno zaključil vrsto dogodkov, ki jih je veleposlaništvo organiziralo za praznovanje Svetovnega dneva čebel.