Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
02.11.2017  

3. dogodek VTIS Francija

V rezidenci veleposlanika Slapničarja je bil v torek, 31.10.2017 v sodelovanju z društvom VTIS - V tujini izobraženi Slovenci - organiziran sedaj že 3. tradicionalni dogodek VTIS Francija. Uvodoma je veleposlanik Slapničar prisotnim izrekel dobrodošlico ter izrazil zadovoljstvo nad vzpostavljeno tradicijo srečanj, s katerimi želi veleposlaništvo nadaljevati in spodbujati k povezovanju Slovencev v tujini in "kroženju" možganov.
Slavnostni govornik je bil državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport dr. Tomaž Boh, ki se v teh dneh udeležuje 39. zasedanja Generalne konference UNESCO. Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica pri OECD Irena Sodin.


Namen vsakoletnega dogodka je spodbujanje povezovanja, medsebojnega sodelovanja, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na različnih institucijah in podjetjih v Franciji.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo preko 30 oseb, so se predstavili štirje zanimivi govorci: nevroznanstvenica Maruša Lampič, komunikologinji  Katja Ilovar in Špela Kozamernik ter Žiga Žarnič, ekonomist pri OECD. Razpravo je vodil član društva VTIS in študent pariškega Science Po Denis Horvat. S prisotnimi so delili zanimive karierne izkušnje, poti, prilike, pa tudi neutrudno vztrajnost, ki so jih vodile v tujino. Sledila je zanimiva diskusija na temo vrnitve izseljenih v domovino, bega oziroma kroženja možganov. Prisotnost DS dr. Boha je bila odlična priložnost za razpravo o dodatnih možnostih sodelovanja med državo, izobraževalnimi institucijami in gospodarstvom.

Večer, ki ga je s plesnim vložkom obogatila baletna plesalka in doktorska študentka Živa Cvar, se je zaključil z neformalno izmenjavo ob prijetnem druženju.