Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
26.11.2010  

14. fotografski sejem ''Paris Photo'', 20. november 2010

 V okviru mednarodnega fotografskega sejma Paris Photo na razstavišču Le Carrousel du Louvre v Parizu, kjer so se od 17. do 21. novembra 2010 predstavile slovenske galerije Fotografija, Photon in Javni zavod P.a.r.a.s.i.t.e. kot častne gostje v sklopu Srednje Evrope kot osrednje teme, je v soboto 20. novembra 2010 potekala konferenca na temo slovenske fotografije, v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu.

Okroglo mizo pod naslovom "Fotografija kot situirana umetniška praksa" je vodila v Parizu živeča slovenska kuratorka Nataša Petrešin-Bachelez, ki je naredila uradno selekcijo oziroma  izbor galerij za ''Paris Photo'' v delu ''Statement'', kjer je bil poudarek predvsem na mladih umetnikih in hibridnih praksah, ki se poslužujejo še drugih medijev in gredo preko koncepta klasične dvodimenzionalne fotografije. Na okrogli mizi so sodelovali Marina Gržinić, ki je podala pregled slovenske fotografije predvsem v 80ih in 90ih letih, tudi znotraj konteksta bivše Jugoslavije pa do danes, fotografinja Aleksandra Vajd, ki z možem Hynekom Altom trenutno živi in ustvarja v Pragi in Dejan Sluga, direktor galerije Photon, ki je spregovoril o splošni situaciji fotografije v Sloveniji in mesecu fotografije, ki ga pod naslovom Photonični trenutki vodi v Ljubljani.

Istočasno pa si je v soboto popoldne sejem v dogovoru z Guillaumom Piensom, glavnim kustosom in direktorjem Paris Photo, ogledal tudi francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand, ki se je z velikim zanimanjem ustavil na razstaviščnem prostoru Galerije Fotografije, kjer sta se pozdravila s slovensko veleposlanico v Parizu Veroniko Stabej. Direktorica Galerije Fotografija Barbara Čeferin je francoskemu ministru podarila knjigi fotografij Stojana Kerblerja in Klavdija Slubana. Veleposlanica RS Veronika Stabej je ponovila vabilo, da minister obišče Slovenijo, morda prav v času, ko je Ljubljana Svetovna prestolnica knjige.

Vir: Veleposlaništvo RS v Parizu, november 2010

Slovenska prisotnost na sejmu Paris Photo je bila tudi medijsko zelo odmevna, članek na spletnih straneh časopisa Les Echos omenja kot najpresenetljivejše fotografije na letošnjem sejmu prav dela  slovenskega fotografa Uroša Abrama (Galerija Fotografija) s serijo Made in me, kjer je za camero obscuro uporabil kar svoja usta. O slovenskih avtorjih pa so spregovorili tudi npr. v Figaro magazinu, ki omenja Stojana Kerblerja in Klavdija Slubana in v dnevniku Liberation, kjer so za likovno opremo članka izbrali prav fotografijo Igorja Andjelića "Brigitte" iz serije "Casa come me", omenjajo pa tudi Evgena Bavčarja.

Vir: Veleposlaništvo RS v Parizu, november 2010