Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
18.01.2019  

Opozorilo - protesti rumenih telovnikov v Franciji v soboto, 19. 1. 2019

Protestniki "Rumeni telovniki" so za 19. januarja 2019 - že deseto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji, z večjo koncentracijo v Parizu, kjer so se protesti prejšnje sobote sprevrgli tudi v nasilje. Francoska policija je zato napovedala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu, še posebej na širšem območju Elizejskih poljan in francoskih državnih institucij. Protestniki so preko družbenih omrežij napovedali več shodov in pohodov po Parizu, uradno prijavljeni pa so trije shodi oziroma pohodi. Pariška prefektura voznikom še posebej svetuje, da se izognejo širšemu območju Concorde in Invalides ter place de la République.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo to soboto v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na https://www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Po celotni Franciji, še posebej v večjih mestih, se pričakuje nedovoljene shode, napovedane pa so tudi zapore na cestah in oviran promet na avtocestah, krožiščih in na mejnih prehodih.
Potek prometa lahko spremljate preko spletne strani http://www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.