Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
23.05.2018  

Obeležitev Svetovnega dneva čebel, 20. maj 2018, v francoskem Senatu

Osrednji dogodek prve obeležitve Svetovnega dneva čebel v  Franciji je potekal v torek 22. maja 2018 v francoskem Senatu v organizaciji Veleposlaništva RS v Parizu in senatorke Colétte Mélot, predsednice Skupine francosko-slovenskega prijateljstva. Ob tej priložnosti je bila v senatu pripravljena tudi priložnostna francosko-slovenska razstava na temo promocije 20. maja kot Svetovnega dneva čebel.

 VP Slapničar se je v svojem nagovoru senatorjem Skupine francosko-slovenskega prijateljstva in predstavnikoma nacionalne čebelarske zveze UNAF zahvalil podpori Francije, ki je prispevala k proglasitvi 20. maja kot Svetovnega dneva čebel. Predstavil je tradicionalno povezanost Slovenije z čebelarstvom, iz katerega izhajata slovenski pobudi Evropskega medenega zajtrka in Svetovnega dneva čebel. Izpostavil je Skupno deklaracijo mednarodne ministrske konference o pomenu čebel in ostalih povpraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti, ki je potekala 20. maja 2018 v Sloveniji. Ob tem je citiral generalnega direktorja Organizacije za hrano in kmetijstvo Združenih narodov Jose Graziano da Silva, da brez čebel ne bo možno uresničiti izziva izkoreninjenja lakote (projekt Zero Hunger).

Slovenska pobuda Svetovnega dneva čebel je namenjena predvsem spodbujanju svetovne javnosti k izvajanju konkretnih aktivnosti za ohranitev čebel in drugih opraševalcev. Slovenija je kot svoj prispevek ob 20. maju ustanovila Slovensko čebelarsko akademijo, s katero želi vzpostaviti izmenjavo dobrih praks in deliti čebelarsko znanje deliti izven svojih meja.