Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
04.04.2018  

Mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju - "Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico"

Veleposlaništvo RS v Parizu in Stalno predstavništvo RS pri OECD, skupaj z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve, Iztokom Mirošičem, ki je na delovnem obisku v Parizu, ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju, sodelujeta v akciji "Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico".

Glavni namen akcije je opozoriti na nevarnosti min in pozvati k solidarnosti z žrtvami min. Poziv h krepitvi prizadevanj za univerzalno veljavnost Konvencije o prepovedi uporabe, kopičenja zalog, proizvodnje in prenosa protipehotnih min in o njihovem uničenju - Ottawske konvencije. Slovenija redno izpostavlja na zasedanjih pogodbenic konvencije in v drugih relevantnih forumih. Slovenija je bila med prvimi državami, ki so ratificirale to konvencijo.

Na področju podpore protiminskemu delovanju delujemo tudi preko ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki je v marcu letos obeležila svojo 20. obletnico. ITF se je v tem času razvil v enega najuspešnejših in mednarodno najodmevnejših projektov Slovenije na področju človekove varnosti .

Do danes je izvedel več kot 3100 projektov, zbral preko 430 milijonov ameriških dolarjev, očistil 148 kvadratnih kilometrov ozemlja, onesnaženega z minami, 1303 žrtvam min omogočil rehabilitacijo in več kot 500.000 oseb, med njimi veliko otrok,vključil v programe ozaveščanja o nevarnosti protipehotnih min.