Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
15.03.2018  

Obisk veleposlanika Andreja Slapničarja v Metzu

Veleposlanik Andrej Slapničar je 12. marca 2018 obiskal metropolo Metz. Sprejel ga je Dominique Gros, župan mesta Metz in hkrati podpredsednik metropole Metz, ki je tudi predsednik Inspire Metz, javne agencije za pospeševanje mednarodnega sodelovanja. Ob tej priliki se je na pobudo župana pridružila tudi slovenska rokometašica Ana Gros, ki zadnja štiri leta igra za najbolj uspešen francoski ženski rokometni klub Metz.

Program obiska je sicer vključeval pogovore  z vodstvom Nacionalne šole za inženirje »ENIM«, ki še sodeluje s slovenskim podjetjem v lasti Renaulta - Revoz, kjer redno izvajajo prakso svojih študentov.

Veleposlanik se je srečal tudi s predstavniki centera za prenos tehnologij Inštituta Lafayatte ameriško francoske univerze »Georgia Tech Lorraine«. Ameriška javna univerza za znanost in tehnologijo iz Atlante »Georgia Institute of Technology«, ki se uvrščena na 7. mesto na področju inženiringa po Shanghajski klasifikaciji, je v Metzu vzpostavila študij svojega podiplomskega programa. Program obiska je vključeval tudi srečanje s predstavniki Inspire Metz ter WTC Metz  in podjetja, ki je izkazalo interes za investiranje v regijo. Ob obisku je bil organiziran tudi ogled lokalnega French Tech  centra za pospeševanje kreativnih industrij in digitalizacijo TCMR-BLIDA.