Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
17.03.2020  

Obvestilo za slovenske državljane glede možnosti vrnitve v Slovenijo - posodobljeno 8.4.2020

Slovenske državljane, ki bi se radi vrnili v Slovenijo, a jim je to zaradi trenutnih omejitev onemogočeno, pozivamo, naj se registrirajo na naslovu https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php

Ministrstvo za zunanje zadeve RS bo podatke uporabilo za neposredno obveščanje o morebitni repatriaciji.

Vrnitev iz Francije

Razmere glede vračanj preko letališč se zelo hitro spreminjajo. Večina slovenskih državljanov se je iz Francije v Slovenijo vrnila preko letališča v Zagrebu, vendar je bila 28. marca prekinjena direktna povezava Pariz-Zagreb. Let iz Pariza do Zagreba je tako možen le še preko Londona, Bruslja, Frankfurta in Amsterdama (slednji le še do 4. aprila). Iz Amsterdama in Frankfurta je možen let tudi do Dunaja. Francoska letališča, ki so trenutno še odprta, delujejo v zelo zmanjšanem obsegu, zato je ob prestopanju potrebno redno spremljati morebitne spremembe sprva določenega terminala oziroma izhoda za vkrcanje. Za vsa dodatna vprašanja glede posameznih letov, se je potrebno obrniti na letalskega prevoznika oziroma organizatorja potovanja.

Z avtom se slovenski državljani iz Francije zaenkrat lahko vrnejo tako preko Nemčije in Avstrije kot preko Italije, saj gre za vračanje državljanov EU domov oziroma na kraj stalnega bivanja. Ob tem opozarjamo, da je v skladu z ukrepi francoske vlade za omejitev širjenja koronavirusa Covid-19 potrebno pri sebi imeti izpolnjen poseben obrazec, s katerim potrjujete razlog vašega gibanja na ozemlju Francije (na voljo tudi v angleščini). Za vse premike iz službenih razlogov (službena pot, vračanje napotenih delavcev v Slovenijo ipd) mora obrazec potrditi delodajalec. Ne glede na to slovenskim državljanom, ki načrtujejo pot z avtom iz ali preko Francije v Slovenijo, priporočamo, da svojo namero vsaj dva dni prej sporočijo našemu veleposlaništvu (sloembassy.paris(at)gov.si), da bomo lahko izdali dodatno potrdilo o tranzitu oziroma o upravičenemu gibanju na ozemlju Francije. V prošnji je potrebno navesti osebne podatke (ime, priimek, datum rojstva, številko osebnega dokumenta), datum, uro in lokacijo odhoda, predvideno pot in mejne prehode. Hkrati svetujemo, da se za zadnje informacije glede ukrepov v državah, čez katere nameravate potovati do Slovenije, obrnete na slovenska veleposlaništva v teh državah.

Tranzit čez Francijo

Od 8. aprila 2020 morajo tudi osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.Ta ukrep velja za vse osebe, ki vstopijo v Francijo, poleg potnikov, ki se vračajo v Slovenijo, tudi za prevoznike blaga po kopenski ali morski poti, zdravstvene delavce, diplomate in zaposlene v mednarodnih organizacijah.

Na mejah z Nemčijo, Italijo, Španijo in Švico je namreč na določenih vstopnih točkah uveden nadzor in kateremukoli tujemu državljanu se vstop v Francijo lahko zavrne. Tuji državljani, ki imajo v Franciji stalno ali začasno prebivališče, morajo poleg tega pri sebi imeti tudi dokumente in dokazila, s katerimi izkažejo svoj status v Franciji (osebni dokument, dovoljenje za prebivanje, potrdilo delodajalca). 

Če glede na vaš kraj bivanja, ne morete dokazati, da ste v tranzitu čez Francijo z razlogom, da se vračate domov, vam lahko francoski mejni organi vstop v Francijo zavrnejo, zato na primer ni več možno, da pridejo svojci z avtom iz Slovenije po vas v Francijo.

Ob prihodu na slovenske mejne prehode (novo od 4. aprila)
Od 4. aprila 2020 od 6. ure naprej v Sloveniji velja poeben ukrep na mejnih prehodih za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine: za zdrave osebe je zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. Več informacij na spletni strani Vlade RS

Vrnitev iz Maroka

Maroko je 15. marca 2020 prekinil ves mednarodni letalski potniški promet, a je na podlagi intervencij več evropskih držav dopustil še nekaj povezav s komercialnimi prevozniki do četrtka, 22. marca, da so se lahko državljani EU držav vrnili domov. Od 23. marca 2020 je zračni prostor nad Marokom zaprt, prav tako pa so prekinjene tudi potniške trajektne povezave med Marokom in Španijo ter Gibraltarjem.

19. marca 2020 se je 16 slovenskih državljanov iz Maroka srečno vrnilo domov preko Budimpešte z izrednim repatriacijskim letom, ki ga je organizirala Madžarska.