Veleposlaništvo RS Pariz /Kraljevina Maroko /Koronavirus (Covid-19) - vstop v Maroko /

Vstop v Maroko

Posodobljeno: 20.1.2022

Pogoji za vstop na ozemlje Kraljevine Maroko

NUJNO OBVESTILO: Maroko je s 30. novembrom prekinil vse letalske in morske povezave do 13. decembra in nato podaljšal to odločitev do najmanj 31. januarja 2022. Ne glede na to, so nekateri letalski prevozniki dobili soglasje maroških oblasti za izhodne lete (iz Maroka v Evropo). Med temi so Air France, Transavia, Vueling, Iberia, Binter, Neos, RAM, Royal Air Maroc, Air Arabia, v omejenem obsegu tudi TUI fly. Letalske vozovnice so na voljo neposredno pri omenjenih prevoznikih.

 

Ukrepi, veljavni pred 29. 11.:

Vstop v Maroko je možen pod določenimi pogoji glede na državo, iz katere prihajajo potniki, a hkrati opozarjamo, da se lahko pogoji potovanja glede na epidemiološko situacijo hitro spremenijo. Z 21. oktobrom je Maroko na primer prekinil vse letalske povezave z Nemčijo, Nizozemsko in Veliko Britanijo, s 27. novembrom tudi s Francijo.

Maroške oblasti so sicer države razdelile na dva seznama: seznam A, na katerem je trenutno tudi Slovenija, in seznam B, na katerem so od evropskih držav trenutno Francija, Španija in Portugalska.

V Maroko lahko vstopijo samo osebe, ki so polno cepljene proti Covid-19.
Prebolevnosti Maroko ne priznava. Na letališču se osebam ob vstopu v Maroko dvakrat izmeri telesno temperaturo, odredi pa se lahko tudi naključno opravljanje hitrega testa na prisotnost Covid-19.

Vstop iz držav s seznama A

Seznam držav A: države članice Združenih narodov, ki niso omenjene na seznamu B, vključno s Slovenijo:

VSI potniki morajo izpolniti in podpisati obrazec o zdravstvenem stanju in ob vstopu v Maroko predložiti potrdilo o cepljenju.

Maroko upošteva potrdila o cepljenju z enim od priznanih cepiv (AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik, Pfizer / BioNTech, Janssen, Covishield, Moderna, Sinovac) pod pogojem, da je od zadnjega odmerka preteklo več kot 14 dni. 

Otrokom do 12. leta starosti ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju niti rezultatov testa na prisotnost Covid-19.

Vstop v Maroko z ladijskim prevozom: glavna izhodna pristanišča iz EU do Maroka ostajajo Genova v Italiji in Sete ter Marseille v Franciji. Potniki morajo ob vkrcanju predložiti vsa zgoraj našteta dokazila ter privoliti, da bodo po vkrcanju ponovno testirani na Covid-19. Obrazec o zdravstvenem stanju za ladijske potnike je dostopen na spletni strani maroškega ministrstva za zdravje.

 

Vstop iz držav s seznama B

Seznam držav B je objavljen na https://visitmorocco.com/sites/default/files/list-b-en.pdf. Na njem so trenutno tudi Francija, Nemčija, Nizozemska in Portugalska.

VSI potniki morajo izpolniti in podpisati obrazec o zdravstvenem stanju.

Cepljeni potniki so oproščeni karantene, če ob vstopu predložijo oba naslednja dokumenta:

  • potrdilo o cepljenju. Maroko upošteva potrdila o cepljenju z enim od priznanih cepiv (AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik, Pfizer / BioNTech, Janssen, Covishield, Moderna, Sinovac) pod pogojem, da je od zadnjega odmerka preteklo več kot 14 dni, 
  • negativen test PCR, opravljen manj kot 48 ur pred vstopom na letalo.

Otrokom do 6. leta starosti ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju niti rezultatov PCR testa na prisotnost Covid-19.

Pogoja prebolevnosti Maroko ne priznava.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani maroške turistične pisarne (v angleščini).

  

Veljavni ukrepi v Maroku

  • Poicijska ura na celotnem državnem ozemlju od 23. do 5. ure. Restavracije in kavarne se zaprejo ob 23. uri.
  • Za potovanja me mesti je potrebno predložiti potrdilo o cepljenju ali posebno dovoljenje, ki ga izdajo lokalne oblasti.
  • Zasebni wellness centri kot so hamami, notranji bazeni fitnesi ipd. so odprti - ob upoštevanju zdravstvenih protokolov. Odprte so tudi javne plaže.
  • Kulturne ustanove (muzeji, gledališča, kinodvorane ipd) so odprte ob upoštevanju zdravstvenih protokolov.
  • Nošenje maske je obvezno na celotnem ozemlju kraljestva. Vsakdo mora spoštovati obvezne ukrepe, predvidene v izrednih razmerah. Nespoštovanje se kaznuje po maroškem kazenskem zakoniku. Navodila maroških oblasti je potrebno upoštevati.

 

Vrnitev iz Maroka v Slovenijo

Potniki, ki se iz Maroka vračajo v Slovenijo, lahko vstopne pogoje preverijo na spletni strani Prehajanje meja. Opozarjamo pa tudi, da morajo potniki preveriti vstopne pogoje tudi za državo, preko katere se vračajo v Slovenijo. Nekatere države namreč zahtevajo teste za vse potnike, ki prihajajo iz Maroka, ne glede na cepljenost ali prebolevnost. Trenutno na primer test PCR za potnike iz Maroka zahteva tudi Italija, razen za nekaj izjem kot na primer, če je potnik v Maroku preživel manj kot 120 ur. A kljub tej izjemi je v praksi veliko primerov, ko PCR test na Covid-19, ki ni starejši od 48 ur, zahtevajo maroške oblasti ob vkrcanju na letalo iz Maroka v Italijo.