Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

Francoska vlada je 14. oktobra 2020 zaradi ponovnega aktivnega kroženja virusa razglasila izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije in v tem obdobju uvedla več ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije (od vsesplošne omejitve gibanja do omejitve gibanja v nočnem času).

Od 9. junija 2021 naprej za celotno območje Francije velja policijska ura med 23. in 6. uro, ob upoštevanju  zdravstvenih protokolov pa so odprte tudi restavracije in kavarne, športni objekti, trgovine, kulturne ustanove, dovoljeni so festivali na prostem in verski obredi. Javni transport je normalno delujoč, omejitev potovanj med regijami ni. Druženje več kot 10 oseb na javnem mestu ostaja prepovedano (razen za vodene oglede), nošenje mask pa ostaja obvezno tudi na prostem. Francija se postopno odpira za tuje turiste >> sproščanje pogojev za vstop v Francijo. 30. junija se bo ob spodbudnem epidemiološkem trendu ukinila policijska ura.

 

V času policijske ure je odhod od doma dovoljen le v nujnih primerih, in sicer zaradi:

  • poklicnih razlogov,
  • zdravstvenih razlogov,
  • nujnih družinskih razlogov
  • administrativnih ali pravnih razlogov,
  • poti na postajo ali letališče v okviru daljših potovanj z avtobusom, vlakom ali letalom,
  • sprehoda hišnega ljubljenčka v okolici doma (največ 1 km od doma).

V teh primerih je potrebno izpolniti posebno potrdilo ter v primeru nadzora priložiti tudi ustrezna dokazila. Potrdilo je dostopno na spletni strani francoskega notranjega ministrstva in je na voljo tudi v digitalni obliti ter v angleškem jeziku. Potrdilo se lahko izpolni tudi v aplikaciji za sledenje stikov TousAntiCovid.

V primeru prve kršitve ukrepov je predvidena kazen v višini 135 evrov, v primeru druge kršitve v 15 dneh 200 evrov in v primeru tretje kršitve v roku 30 dni 3750 evrov in možnostjo kazni zapora do 6 mesecev.

O morebitnih dodatnih ukrepih glede na lokalno epidemiološko sliko odločajo lokalne oblasti, zato je pred obiskom posameznega francoskega mesta potrebno preveriti aktualna lokalna določila (seznam francoskih prefektur).

Vstop oziroma tranzit čez Francijo

Vstop v Francijo iz evropskih držav - Francija je z 31. januarjem uvedla pogoj obveznega PCR testa na Covid-19 tudi za potnike, ki v Francijo vstopajo iz evropskih držav (iz članic EU, Andore, Islandije, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Svetega sedeža, Švice) - izjema so le obmejni delavci, prebivalci, ki živijo v 30 km pasu od meje in cestni prevozniki. Slednji morajo ob nadzoru predložiti evropski certifikat za delavce v mednarodnem prometnem sektorju v francoščini ali angleščini. Več informacij za avtoprevoznike je dostopnih na spletni strani francoskega notranjega ministrstva (za angleško verzijo pod naslovno fotografijo kliknite na English version)
Vsi ostali potniki, starejši od 11 let, pa morajo ob vstopu  predložiti PCR test, opravljen največ 72 ur pred odhodom. V primeru potovanja z javnim prevozom, pa je potrebno ob vkrcanju poleg testa predložiti še posebno izjavo na čast (na voljo tudi v angleščini), da potnik v zadnjih 48 urah ni imel znakov okužbe oziroma, da ni bil v stiku z okuženo osebo. 

Vstop v Francijo iz tretjih držav - od 31. januarja 2021 velja prepoved potovanj v in iz neevropskih držav (izjema so le Avstralija, Južna Koreja, Izrael, Japonska, Nova Zelandija, Singapur in Velika Britanija), razen zaradi nujnih družinskih, zdravstvenih ali poklicnih razlogov. NOVO: Za Veliko Britanijo se z 31. majem uvaja strožji režim: nujni razlogi, obvezna karantena. Za takšno potovanje potrebujejo državljani evropskih držav posebno potrdilo (na voljo tudi v angleščini), na katerem označijo razlog potovanja, in ustrezna dokazila. Za državljane tretjih držav je zahtevano drugačno potrdilo (na voljo tudi v angleščini).
Poleg tega morajo potniki, starejši od 11 let, ob vkrcanju predložiti negativni test PCR na prisotnost Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur (pred prvim letom) in posebno izjavo na čast v francoščini ali angleščini, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe in da sprejemajo možnost, da bodo ob vstopu v Francijo ponovno testirani. Pravtako se morajo ti potniki zavezati, da se bodo ob prihodu v Francijo prostovoljno samoizolirali za 7 dni in da bodo po izteku tega obdobja opravili še dodatni  test na prisotnost Covid-19. 

Več informacij (tudi v angleščini) je na voljo na spletni strani francoskega ministrstva za notranje zadeve.

Tranzit čez Francijo lahko traja največ 24 ur v mednarodnem območju. V tem primeru nujni razlog za potnike iz tretjih držav ni potreben, na zgoraj omenjenih obrazcih (odvisno iz katere države vstopate v Francijo - evropske ali tretje države) pa je potrebno obkrožiti opcijo "Transit".
Potnik, ki potuje v tranzitu, na letališčih Pariz-Charles-de-Gaulle ali Orly ne more narediti testa PCR na prisotnost Covid-19. Če je negativen test PCR pogoj za vstop v državo končne destinacije, mora poskrbeti, da bo test pravočasno naredil v državi, iz katere potuje. Na pariških letališčih Charles-de-Gaulle in Orly je sicer možno narediti test za potnike, ki potujejo iz Francije. Več informacij na spletni strani pariških letališč.
V času policijske ure je možen tranzit čez Francijo le z javnim prevozom (letalo, ladja, avtobus), ne pa tudi z avtom, zato slovenskim državljanom svetujemo, da pot čez Francijo načrtujejo čez dan, torej med 6. in 21. uro.

Informacije glede vstopa v Monako so dostopne na naši podstrani.

Vstop v Slovenijo za potnike iz Francije

Vlada Republike Slovenije je zaradi poslabšane epidemiološke slike posamezna območje Francije uvrstila na t.i. rdeči seznam držav, in sicer Ile-de-France (Pariz), Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Normandie, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes in Provence-Alpes-Côte d’Azur ter čezmorski ozemlji Guadeloupe in La Réunion. To pomeni, da bo potnikom (ne glede na državljanstvo ali prebivališče), ki prihajajo iz teh območij, ob vstopu v Slovenijo odrejena 10-dnevna karantena, RAZEN, če ob vstopu v Slovenijo predložijo

  • negativni test PCR na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od 48 ur, če je bil opravljen v državi članici EU, državi članici šengenskega območja ali v Sloveniji, ali

Za potnike, ki v Slovenijo prihajajo iz drugih območij Francije (ki niso na zgornjem seznamu) pa ne veljajo nobene omejitve, kar pomeni, da potniki za vstop v Slovenijo ne potrebujejo testa, niti jim ne bo odrejena karantena. 

Na spletni strani slovenske policije je na voljo tudi spletna aplikacija, na kateri lahko glede na svojo specifično situacijo preverite pod kakšnimi pogoji lahko vstopite v Slovenijo in si tudi natisnete oziroma shranite obrazec, ki ga nato predložite na mejnem prehodu.

Ažurne informacije glede prehajanja slovenske državne meje med epidemijo so dostopne tudi na spletni strani slovenske vlade. Za nasvet slovenske policije in vprašanja o ukrepih policistov lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro pokličete na: 00 386 1 514 70 01.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS, na brezplačni telefonski številki 080 1404 in za klice iz tujine na številki +386 1 478 7550, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne primere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.

Splošno o koronavirusu v Franciji

V avgustu 2020 je, tako kot drugod po Evropi, tudi v Franciji število novookuženih začelo naraščati, a se dnevno opravi tudi bistveno več testov. Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd. je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoski departmaji so že od 23. septembra 2020 glede na aktivnost kroženja virusa opredeljeni po območjih tveganja, in sicer na območja, kjer je potrebna previdnost (zone alerte), kjer je potrebna povečana previdnost (zone alerte renforcée) in kjer je potrebna maksimalna previdnost (zone alerte maximale). 14. oktobra pa so bile razglašene izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije, v nekaterih mestih je bila uvedena tudi t.i. policijska ura. Ob 30. oktobra do 14. decembra je veljala stroga omejitev gibanja; s 15. decembrom je bil ta ukrep odpravljen, veljati pa je začela t.i. policijska ura med 20. in 6. uro. S 16. januarjem 2021 pa je bila za celotno območje celinske Francije uvedena policijska ura med 18. in 6. uro (od 20. marca med 19. in 6. uro).

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj takoj stopijo v stik z zdravnikom, saj je hitro odkritje bolezni ključno za nadaljnji razvoj bolezni in širjenje epidemije. V primeru hujših zdravstvenih težav (oteženo dihanje) pa naj pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo tudi brezplačna številka 0800 130 000. Obvezna samoizolacija oziroma karantena v primeru tveganega stika z okuženim je bila z 11. septembrom 2020 skrajšana s 14 na 7 dni. V primeru pozitivnega testa na Covid.19 pa je potrebna 10-dnevna samoizolacija, tudi za nesimptomatske osebe.

Teste na prisotnost Covid-19 po metodi PCR je možno opraviti v številnih laboratorijih po državi, testiranje s hitrimi antigenskimi testi (rezultati v 15-ih minutah) pa je dostopno tudi v lekarnah. 

Cepljenje proti Covid-19 je možno glede na prioritetne skupine, ki jih je določila vlada, in sicer pri osebnih zdravnikih, cepilnih centrih, od sredine marca pa tudi v določenih lekarnah. Podrobnejše informacije glede cepljenja so objavljene na spletni strani Sante.fr, na voljo pa je tudi posebna aplikacija Omnicalculator, preko katere si prebivalci lahko izračunajo, kdaj približno bodo glede na prednostni red prišli na vrsto cepljenje.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.


Spletno stran posodabljamo sproti.