Veleposlaništvo RS Pariz /Kraljevina Maroko /

Kraljevina Maroko

Veleposlaništvo RS v Franciji je v okviru reorganizacije mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev prevzelo nerezidenčno pokrivanje Kraljevine Maroko. Veleposlanica Metka Ipavic je na Ministrstvu za zunanje zadeve in sodelovanje Kraljevine Maroko poverilna pisma predala 13. januarja 2020.

Med Slovenijo in Marokom je v zadnjih letih prišlo do (ponovne) krepitve stikov. Okrepilo se je politično sodelovanje in uspešno sodelovanje Slovenije in Maroka v okviru mednarodnih forumov, t.j. OZN, Svet OZN za človekove pravice, UNESCO itd. Krepi se tudi interes za gospodarsko sodelovanja. Poleg srečanj na visoki ravni ob multilateralnih dogodkih, političnih konzultacij v Rabatu in Ljubljani aprila 2014 oz. novembra 2016, velja v zadnjem času izpostaviti obisk predsednika maroškega parlamenta (predstavniška zbornica) Rachid Talbi Alamija med 21.-22. januarjem 2016 v Ljubljani ter obisk slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca v Kraljevini Maroko, 5. in 6. aprila 2016.

 

 

21. oktobra 2014 je bil v Casablanci uradno odprt častni konzulat, ki ga vodi častni konzul RS v Maroku g. Said Noureddin Doukarijem, s konzularnim območjem, ki obsega celotno ozemlje Kraljevine Maroko.
Maroko Republiko Slovenijo pokriva nerezidenčno preko stalnega predstavništva na Dunaju, kjer je bil nedavno imenovan Lotfi Bouchaar za novega in izrednega pooblaščenega veleposlanika Maroka v RS.

Maroko ima v Ljubljani konzulat na čelu s častnim konzulom Janezom Škrabcem, direktorjem podjetja Riko.